Gudfar

Gudfar er en fortælling om Ordrupbanens store sprinterstjerner i 50’erne, om liderlige hippiehadende bikere i 70’erne og om sortklædte brostenskastende autonome i 00’erne. 

Gudfar er en fortælling om bikeren og mureren, Uffe, der får en åbenbaring på et motorcykeltræf, mens hans brødre i bikerklubben Spitfire spiser grillmad anrettet på en nøgen kvinde. Uffes far, fabriksarbejderen Poul, har to kongepudler og tager et afskåret birketræ med på camping. Senere hen smider Poul Uffe ud hjemmefra. Uffes mor Tenna - nazibageren – har været fængslet for landsforræderi efter krigen og forlader Uffe, da han er tre måneder. Uffes højtelskede guddatter Petring er med ét blevet alt for voksen og kæmper forrest på barrikaderne for at bevare Ungdomshuset på Jagtvej 69. 

Gudfar er en fortælling om normer og forældre, om frigørelse og savn. Den handler om at tro på sig selv og det, der er større, om frygt for ensomhed, længsel efter fællesskab og om at kæmpe for det og den man elsker. 

Gudfar udkom i 2011 på Gyldendal

Gudfar.jpg

Anmeldelser


***** “Dy Plambeck skriver pissegodt!” 
- Politiken


***** Godt bud på årets roman!
- Ekstra Bladet

***** ”Dy Plambecks roman Gudfar er en forrygende fortælling. Dy Plambeck har en helt særlig sans for det enorme overskud af besynderlige og rørende fortællinger. Det er 176 sider, som i den grad efterlader læseren med lyst til mere!” 
- Berlingske

”En yderst velskreven bog. Fuld af nerve og stilistisk intensitet, pakket tæt med sansninger og fakta, konkret, direkte og frem for alt kærlig. Kærlig i sin fordomsfrie og rummelige menneskeskildring.” 
- Information

“Det er næsten for godt til at være sandt. Det er så ømt skrevet, det er så rørende på den gode måde og så overraskende, at jeg ikke har læst noget lignende i lang, lang tid. Romanen er portrætkunst af fineste karat.” 
- Kristeligt Dagblad

“Dy Plambeck kan skrive med en blanding af poesi, humor og præcision, så sætningerne sætter sig som snapshots i bevidstheden.” 
- Weekendavisen

**** “Plambecks beskrivelse af rockermiljøets love og regler og interne samvær er skarp og præcis, men også som så meget i denne roman underdrevet og kærligt-ironisk. Hun balancerer sprogligt fint mellem alvor og skælmeri.” 
- Nordjyske Stiftstidende

**** ”Dy Plambecks roman er en fornøjelse at læse. Dels fordi der er mange præcise beskrivelser. Dels fordi den fortæller en rammende historie. Det er til at blive i helt godt humør af.”
- Jyllandsposten

"Gudfar er en bjergtagende balancegang mellem det fabulerende og det forunderlige. Plambeck vælger aldrig den lette løsning, men insisterer i stedet på fortællingens rå urkraft. Og du godeste, hvor hendes talent dog rækker både til det og til langt mere, end vi havde forudset såvel som fortjent. Plambeck er ganske enkelt en gave til læseren. Værsågod at pakke op!"
- Dagbladenes Bureau